خسارات ناشی از قطعی برق
واحد تولید محتوای کهربازار 1400/04/26
چکیده مقاله:
قطعی برق خسارتهای متعددی به مشاغل و درآمدزایی مردم وارد میکند. برای اولین بار است که میتوان به عدم تأثیر قطعی برق شهری در کار و زندگی مردم امیدوار بود.این امیدواری را مدیون باتریها هستیم.

امروزه زندگی انسانها با دستگاهها، ابزار و ماشینآلات برقی گرهخورده است. بسیاری از وسایل کاربردی منزل با برق کار میکنند؛ نور موردنیاز برای کار و زندگی را برق تأمین میکند؛ تولیدات در کارخانهها با این انرژی انجام میشوند و نهایتاً تمام کسب و کارها بهنوعی با برق در ارتباط هستند. قطعی برق خسارتهای متعددی به مشاغل و درآمدزایی مردم وارد میکند.
کشور ایران همواره با مشکل قطعی برق بخصوص در فصلهای گرم سال روبهرو بوده است. این مشکل مجدداً از اواخر بهار 1400 شروع شد و خسارتهای زیادی را به مشاغل خرد، ارگانهای دولتی، واحدهای تولیدی و حتی به لوازم خانگی مردم وارد کرد. شرکت برق چندین جدول خاموشی را برای شهرهای کشور تدوین کرد که متأسفانه بسیاری از قطعیهای برق خارج از زمانبندیهای اعلامشده اتفاق افتادند.

میزان آسیبهای ناشی از قطعی برق
بر اساس نتیجه نظرسنجی یکی از مجلههای معتبر اقتصادی از مخاطبان خود، 40 درصد مردم قطعی برق را عامل اصلی آسیبهای واردشده به وسایل برقی خود در منزل و محل کار میدانند؛ 21 درصد از مردم معتقدند که کسب و کار آنها با این قطعیهای مکرر برق درخطر قرارگرفته است؛ همچنین 31 درصد مخاطبان این مجله اقتصادی، اذعان داشتند که این قطعیها هیچ تأثیری بر روند کار و زندگی آنها نداشتهاند.
این نظرسنجی نشان میدهد که قطعی برق به کار و زندگی 69 درصد از مردم آسیب وارد کرده است. خسارت مالی ناشی از این مشکل در بعضی مشاغل بسیار قابلتوجه بوده و دولت باید به فکر جبران این خسارتهای مالی باشد. از طرفی صاحبان مشاغل هم باید به فکر جایگزین مناسبی برای نیروی برق باشند تا در آینده متحمل ضررهای سنگین نشوند.
تأثیر قطعی برق روی کسب و کار و زندگی
نبود برق روی هر شغلی تأثیر بخصوصی دارد؛ همچنین زندگی انسانها به وسایل برقی گرهخورده و نبود برق برای بسیاری از افراد مشکلسازاست. چند نمونه از تاثیر قطعی مکرر برق بر کار و زندگی انسانها را باهم بررسی میکنیم.
کارخانههای تولید مواد غذایی
تصور کنید که خط تولید کارخانههای مواد غذایی برای ساعتها از کار بیفتند! در این وضعیت، احتمال فاسدشدن بسیاری از مواد غذایی وجود دارد. همچنین اتفاقی وابسته به ظرفیت خط تولید کارخانه، میتواند باعث چند صد میلیون تا چند میلیارد خسارت مالی شود. تکرار قطعی برق در کارخانهها علاوه بر ضرر مالی به تولیدکننده، باعث افزایش قیمت محصول در بازار نیز میشود.
خرابی سیستمهای کامپیوتری
امروزه در بیشتر مشاغل و دفاتر کاری از انواع سیستمهای کامپیوتری استفاده میشود. بسیاری از کسب و کارها به کامپیوترها وابسته هستند و نبود برق به معنای خوابیدن کارها است. علاوه بر این، قطعی ناگهانی برق باعث آسیب رسیدن به سیستمهای کامپیوتری میشود. هارددیسکها، پاور، مادربرد و بسیاری از قطعات سختافزاری کامپیوترها در برابر نوسانات ناگهانی ولتاژ و جریان آسیبپذیر هستند.
قطعات کامپیوتری بسیار گرانقیمت هستند و خرابی آنها باعث تحمیل خسارتهای مالی قابلتوجهی به ارگانهای دولتی و خصوصی میشود. مدیران و صاحبان مشاغل باید برای شرایط قطعی برق آماده باشند و از ابزار مناسبی جهت حفاظت از سیستمهای خود بهره ببرند.
حوادث ناشی از قطعی برق
قطع سراسری برق باعث ازکارافتادن چراغهای راهنمایی و رانندگی میشود. متأسفانه تعداد تصادفهای رانندگی در این شرایط افزایش پیدا میکند؛ خاموش شدن چراغهای راهنمایی و رانندگی باعث افزایش ترافیک نیز میشود.
چراغهایی که وظیفه روشن کردن معابر و خیابانها را بر عهده دارند با قطعی برق از کار میافتند. خاموشی معابر علاوه بر ایجاد مشکلات رانندگی در شب، باعث کاهش امنیت شهرها میشود.
آسیب رسیدن به وسایل برقی خانگی
یخچال، تلویزیون، ماشین لباسشویی و بسیاری از وسایل برقی موجود در خانه با قطعی مکرر برق آسیب میبینند. همانطور که در آمارها مشخص بود، 40 درصد مردم قطعی برق را عامل اصلی خراب شدن وسایل برقی منزل خود میدانند.
متأسفانه قطع شدن برق در ایران به امری رایج تبدیلشده است. هرسال در فصلهای بهار و تابستان با گرم شدن هوا، شاهد قطعی مداوم برق هستیم. شرکت برق طبق یک جدول زمانی، برق نقاط مختلف هر شهر را قطع میکند تا کمبود تولید خود در این حوزه را جبران کند.
دولت در قبال کسب و کارهایی که با قطع شدن برق آسیب میبینند مسئول است؛ اما متأسفانه ضرر بسیاری از شرکتهای خصوصی و تولیدکنندگان در این میان جبران نمیشود هر چند که ساز و کاری برای جبران خسارات در نظر گرفتهشدهاست. به نظر شما چه راهکارهایی برای مقابله با قطعی برق وجود دارند؟

نقش پررنگ باتریها در جلوگیری از قطعی برق
از زمانی که آقای ولتا اولین باتری تاریخ بشر را ساخت، پیشرفتهای زیادی در این حوزه صورت گرفتهاند. ظرفیت باتریها افزایش پیداکردهاند و انرژی لازم برای آنها با شیوههای متعددی تأمین میگردد. در حال حاضر استفاده از باتری یک راهحل بسیار هوشمندانه و کاربردی برای مقابله با خسارتها و اتلاف سرمایه ناشی از قطع شدن برق است. در ادامه شما را با چند نوع باتری کاربردی در مشاغل و کسب و کارهای مختلف آشنا میکنیم.
باتریهای خورشیدی
باتری خورشیدی بیش از دو دهه است که توسط بشر ساختهشده است؛ اما استفاده گسترده از آن به سالهای اخیر برمیگردد. امروزه میتوان برای جلوگیری از خسارتهای ناشی از قطعی برق، از این نوع باتری در منازل مسکونی، آپارتمانها و واحدهای صنعتی استفاده کرد.
این باتری از تعدادی پنل خورشیدی تشکیلشده که نور خورشید را دریافت و آن را در باتری متصل به خود ذخیره میکند. بسیاری از ساختمانهای مدرن از این شیوه برای تأمین برق واحدها استفاده میکنند. زمانی که برق شهری قطع شود، باتری بهطور خودکار روشنشده و برق ساختمان را تأمین میکند.
کارخانههایی که در مناطق کویری یا گرم ایران قرار دارند، میتوانند از باتری خورشیدی برای تولید به هنگام و بدون وقفه استفاده کنند.
باتری UPS
استفاده از پنلهای خورشیدی در تمام مکانها امکانپذیر نیست. بسیاری از ساختمانهای مسکونی، اداری و مغازهها بیشتر از یک دهه عمر کردهاند و شرایط نسب پنل خورشیدی در آنها وجود ندارد. یو پی اس (UPS) گزینهای ایدئال برای مقابله با قطعی برق و ضررهای ناشی از آن است.
یو پی اس یک باتری با ظرفیت بالا و خروجیهای متعدد است. تمام ابزارهای مهم در یک مجموعه کاری به این باتریها متصل میشوند تا ا قطع شدن برق به کار خود ادامه دهند. بهاینترتیب کسب و کارها با قطعی چندساعته برق با روال عادی ادامه پیدا میکنند و هیچ آسیبی به دستگاههای حساس کامپیوتری و برقی وارد نمیشود.

چشمانداز استفاده از باتریها
باتریها ارزش بالای خود را در بسیاری از حوزهها نشاندادهاند. استفاده آسان، عدم تولید آلودگی صوتی، عدم تولید گازهای گلخانهای و ایجاد جریان برق ثابت، از مهمترین مزایای استفاده از باتری در جهان است. برای اولین بار است که میتوان به عدم تأثیر قطعی برق شهری در کار و زندگی مردم امیدوار بود.این امیدواری را مدیون باتریها هستیم.