تأثیرات زیستمحیطی افزایش مصرف برق
واحد تولید محتوای کهربازار 1400/06/20
چکیده مقاله:
بهسختی انسانی را پیدا میکنید که زندگی خود را فارغ از برق ببیند؛ در عوض بیشتر انسانها خود را وابسته به این نیرو میدانند. آیا تابهحال در مورد آسیبهای مخربی که مصرف بیرویه برق برای محیطزیست دارد، فکر کردهاید؟

برق یک انرژی بسیار کاربردی است که حضور آن را در تمام ابعاد زندگی خود احساس میکنیم. برای روشن ماندن چراغها، تلویزیون، کامپیوترها، لوازمخانگی، دوربینهای نظارتی، دستگاهها و ماشینآلات موجود در کارخانهها و... به مصرف برق نیاز داریم. بهسختی انسانی را پیدا میکنید که زندگی خود را فارغ از برق ببیند؛ در عوض بیشتر انسانها خود را وابسته به این نیرو میدانند. آیا تابهحال در مورد آسیبهای مخربی که مصرف بیرویه برق برای محیطزیست دارد، فکر کردهاید؟
اگرچه برق یا الکتریسیته یک انرژی پاک است؛ اما شیوه تولید این انرژی در نیروگاهها، باعث آلودگی محیطزیست شده و تأثیرات مخرب دیگری نظیر گرمشدن کره زمین را به همراه دارد. در حال حاضر نزدیک به 87 درصد انرژیهای موجود در دنیا از سوختهای فسیلی تولید میشوند. برق هم از این امر مستثنا نیست.
بسیاری از کشورها در تلاش هستند تا برق موردنیاز خود را با منابع انرژی پاک تولید کنند؛ اما تنها درصد کمی از برق جهان با شیوههای نوین نظیر نیروگاههای بادی، خورشیدی و آبی تولید میشود. در ادامه سعی کردهایم تا شما را با خطرات ناشی از افزایش بیرویه مصرف برق آشنا کنیم.

تأثیرات زیستمحیطی افزایش بیرویه مصرف برق
اگر با دقت به مراحل ساخت نیروگاههای برق، تولید و توزیع آن نگاه کنید، میبینید که تمام مراحل آن بر محیطزیست اثرگذار است. بهطورکلی این تأثیرات زیستمحیطی به چند بخش تقسیم میشوند که عبارتاند از:
• گرمی و آلودگی هوا که ناشی از انتشار گازهای گلخانهای و سایر آلایندههای هوا، بهویژه در زمان سوختن و مصرف سوخت
• استفاده از منابع آب موجود در یک منطقه برای تولید بخار، خنکسازی و سایر عملکردهای مرتبط
• تخلیه آلودگیهای گوناگون در منابع آب، مانند آلودگیهای گرمایی (زمانی که آبی گرمتر از دمای معمولی را در یک منبع آبی تخلیه کنیم، این نوع آلودگی ایجاد میشود)
• تولید زبالههای جامد که ممکن است بسیار خطرناک و مضر باشند
• استفاده از زمینهای طبیعی برای تأمین سوخت، تولید برق، ساخت خطوط انتقال و ساخت خطوط توزیع برق
موارد بالا از مهمترین تأثیرات افزایش مصرف برق بر روی محیطزیست هستند. برخی از این تأثیرات برای سلامت انسان نیز بسیار مضر هستند؛ بهخصوص افرادی که در معرض آلایندههای موجود در خاک، آبوهوا قرار بگیرند.

تأثیر ساخت نیروگاههای برق بر چشمانداز محیطزیست
تمام نیروگاههای برق دارای ردپای فیزیکی هستند. این ردپا درواقع همان محل قرارگیری نیروگاه و سیستم توزیع آن است. بعضی از این نیروگاهها در داخل یا کنار ساختمانها ساخته میشوند که ردپای کمتری دارند. برای ساخت نیروگاههای بزرگتر، باید زمین را پاکسازی کرد تا فضای لازم به وجود بیاید.
بسیاری از این نیروگاههای بزرگ به خطوط ریلی، جادهها و خطوط عظیم انتقال برق نیاز دارند تا سوخت موردنیاز خود را تأمین کرده و برق را به مصرفکنندگان برسانند. نیروگاههایی که در آنها از احتراق سوخت جامد برای تولید انرژی استفاده میشود، نیاز به فضایی برای ذخیرهسازی خاکسترها دارند؛ بنابراین میبینید که افزایش مصرف برق و ساخت نیروگاههای بیشتر، منجر به ازبینرفتن طبیعت و زیباییهای مرتبط با آن میشود. هرچه این نیروگاهها بزرگتر باشند، احتمال تأثیر نیروگاه بر چشمانداز بصری بیشتر خواهد بود.
تأثیرات افزایش مصرف برق بر آبوهوا
مصرف بیرویه برق در چند دهه گذشته، باعث آسیبهای فراوانی به محیطزیست شده است. یکی از مهمترین آسیبهای تولید و مصرف بیرویه برق، افزایش دمای محیط است. تولید برق از مهمترین دلایل انتشار گاز CO2 در جهان است. استفاده از سوختهای فسیلی مانند زغالسنگ، از دلایل اصلی این مشکل است.
در ایالات متحده آمریکا، زغالسنگ 57 درصد از کل انرژیهای مورداستفاده برای تولید برق را تشکیلی میدهد! تقریباً 86 درصد زغالسنگ مصرفی در این کشور، برای تولید برق سوزانده میشود. میزان تولید CO2 حاصل از سوختن این ماده، بسیار بیشتر از CO2 حاصل از سوختن نفت و گاز طبیعی است. افزایش مصرف برق، باعث افزایش استفاده از سوختهای فسیلی در تمام کشورها شده است که نتیجهای جزء گرمشدن مخرب محیطزیست ندارد.
بسیاری از اقشار جامعه و بهخصوص افرادی که از سطح سلامتی پایینتری برخوردارند، در برابر گرما و آلودگیهای ناشی از مصرف سوختهای فسیلی آسیبپذیر هستند. مدلهای جهانی آبوهوایی خبر از گرمشدن آبوهوای کره زمین در سالها پیش رو میدهند. در حال حاضر دمای آب اقیانوسها در حال افزایش است و حجم قابلتوجهی از یخهای دو قطب شمال و جنوب آبشدهاند.
همه ما میدانیم که زندگی بشر با برق گرهخورده و حذف آن کاملاً غیرممکن است. سؤال اینجاست که چه راهکارهایی برای مهار این مشکل جهانی وجود دارد؟ آیا کاهش اتکا به نفت، زغالسنگ و سایر سوختهای فسیلی در دستور کار دولتها وجود دارد؟

ویرانی جنگلها بر اثر افزایش تولید و مصرف برق
اکوسیستمهای جنگلی در پاسخ به چرخههای آبوهوایی تکامل مییابند. زمانی که سرعت تغییرات آبوهوایی افزایش یابد، اکوسیستمهای طبیعی با مشکلات جدی روبهرو میشوند. افزایش دمای هوا که ناشی از استفاده بیش از حد سوختهای فسیلی است، باعث نابودی گونههای گیاهی خواهد شد. افزایش خشکسالی، آفتهای بیشتر و احتمال آتشسوزی در جنگلها، ناشی از افزایش چشمگیر مصرف برق و استفاده از سوختهای فسیلی است.
نیاز مبرم جهان به مصرف برق
بیمارستانی را تصور کنید که برق آن قطعشده و نمیتواند به بیماران خدمات دهد؛ یک برج مراقبت که امکان راهنمایی هواپیماها و کنترل مسیر حرکت آنها را ندارد؛ کارخانهای که نمیتواند از ماشینآلات و دستگاههای خود استفاده کند؛ و انسانهای که باید از تمام دستگاههای پیشرفته و از فناوری خداحافظی کنند. آیا زندگی بدون مصرف برق ممکن است؟